domingo, 1 de mayo de 2011

El filòsof del martell

El Friedrich Wilhelm Nietzsche sempre malalt descobreix el món, l’home i la vida com a voluntat de poder. Aquesta vida com a voluntat de poder és la voluntat de ser més, de viure més, superar-se, demostrar una força sempre creixent; és a dir, és voluntat de crear: «Sóc aquell –diu Zaratustra- que és impeŀlit a superar-se a si mateix constantment».

Nietzsche vol refutar la concepció lineal i teleològica de l’Univers car afirma que no hi ha cap altre món que aquest; negant doncs el «reramón» platònic i la proposta cristiana d’un altre món.
L’etern retorn és la suprema fórmula de fidelitat a la terra, del sí a la vida i al món. L’etern retorn expressa el desig que tot sigui etern; no voler que res sigui diferent, ni en el passat, ni el futur, ni per tota l’eternitat. D’aquesta manera, la filosofia de Nietzsche es converteix en una filosofia afirmativa, malgrat ser també una filosofia que diu no a tot allò que Nietzsche considera negatiu i destructiu.


Nietzsche "el filòsof del martell" va propiciar ell mateix aquesta espècie de mot donat que va declarar en més d'una ocasió que la única forma vàlida de practicar filosofia és fer-ho a cops de martell.

Companys, us deixo amb significatius cops de martell de Nietzsche que crec que hem de plantejar-nos:

El que em preocupa no és que m'hagis mentit, sinó que, d'ara endavant, ja no podré creure en tu.

L'individu ha lluitat sempre per no ser absorbit per la tribu. Si ho intentes, sovint estaràs sol, i a vegades espantat. Però cap preu és massa alt pel privilegi d'un mateix.

Els micos són massa bons perquè l'home pugui descendir d'ells.

El destí de l'home està fet de moments feliços, tota la vida els té, però no de èpoques felices.

L'esperança és el pitjor dels danys, ja que perllonga el turment de l'home.

Tot el que es fa per amor, es fa més enllà del bé i del mal.

Aquell que té un perquè per viure es pot enfrontar a tots els "coms".

Sense música la vida seria un error.

La paraula més vulgar i la carta més grollera són millors, són més educades que el silenci.

Els que més han estimat a l'home li han fet sempre el màxim mal. Han exigit d'ell l'impossible, com tots els amants.


Vivim i deixem viure.

Que regni la filosofia!


Laia Toro

3 comentarios:

  1. El que més aprecio de la filosofia de Nietzsche és la seva gran voluntat de viure i fer front a les dificultats. Malauradament, aquesta teoria va ser interpretada incorrectament amb posterioritat (pel nacionalsindicalisme) i fou aplicada com a base del pitjor error que l'ésser humà ha pogut permetre: la Segona Guerra Mundial. Totes aquestes afirmacions que has penjat són raonables i aplicables a avui dia, això demostra, que aquest autor va ser fonamental pel canvi que actuament encara és vigent. Tal i com es pot veure, va tractar tots els àmbits de l'ésser huma: Déu, educació, vida, felicitat, bé, mal, etc. i deixà una petjada, que fa que ara mateix, dia 1 de maig del 2011, estigui comentant la seva obra.
    Laia Cruz Marco

    ResponderEliminar
  2. Sens dubte Friedrich Nietzsche ha estat un punt d'inflexió al camí de la filosofia i les noves maneres d'entendre el món, puc confessar que sóc d'allò més partidari del seu pensament. La metafísica difícilment ens ajudarà a superar problemes o crear moments de felicitat, serà responsabilitat nostra i amb els nostres actes els que faràn que durant la nostra existència saltin espurnes de llibertat i benestar.
    El fet que declari una diferència entre homes nobles i els que no, crec que hauria de suposar una motivació per a tots volguer arribar ser el tipus d'homes que el filòsof primer exposa.
    Vivim en un món que ja és prou difícil evitar preocupacions banals com la imatge o protocols realment ridiculs com per que a més no siguem capaços d'opinar i expressar-nos, un bon camí per canviar es, tal i com diu Nietzsche, superar-nos constantment.
    Marc Yáñez Gaya

    ResponderEliminar
  3. Nietzsche amb el seu pensament demostra alguns aspectes que ens poden fer pensar que realment si que tenia pensaments racistes o que es poden relacionar amb el nazisme. Però si realment et poses a entendre el que diu jo crec que no té res a veure, ell amb la seva filosofia et fa veure que ets tu i nomès tu el que ha de lluitar per seguir endevant i superar-te a tu mateix.

    No has de estar sotmès a ningu, i tampoc fer ús de la moral. Tambè fa una crítica a la metafísica perquè és Déu tambè un dels aspectes que segons Nietzche no ens deixa crear-nos com a persones perque estem sotmesos a les seves "regles".

    No estic d'acord amb tot el que diu Nietzche però si en alguns aspectes, superar-te a un mateix i seguir lluitant passi el que passi és molt important a la vida.


    Elena Raya

    ResponderEliminar