Descartes, és un clar representant del corrent racionalista (oposat a l'empirisme anglès del sXVII). Segons aquest, els coneixements vàlids són els que provenen de l'enteniment i, d'aquí surgen unes idees innates (no d'una experiència sensible) i, que el nostre coneixement es construirà deducativament a partir d'aquestes idees i principis evidents. Així doncs, el seu objectiu era trobar una veritat filosòfica mitjançant la raó.
Destaco doncs, una frase d'aquest filòsof que mostra la importància que dóna a aquest sentit de la raó:
Daría todo lo que sé, por la mitad de lo que ignoro.
En el següent mapa conceptual podeu observar un resum molt precís la filosofia de Descartes.
* Esquema extret d'un blog: http://humanistica.blogspot.es/ d'allò més compert.
A partir d'aquí, jo proposo la següent qüestió: és possible trobar la veritat fent únicament ús de la raó? Si és que no, hi ha la possibilitat de necessitar la figura d'un déu, divinitat o força suprema per explicar-la?
Laia Cruz
El pensament de Descartes que pretén assolir una veritat filosòfica inspirada en la raó, des de el meu punt de vista, té una primera part amb la qual hi estic d'acord que és l'afirmació i el convenciment que realment "existeix",gràcies a l'ús de la raó, però quan aquesta eina, malgrat l'ús del dubte metòdic, no es capaç de trobar totes les veritats i és quan ha de recórrer a l'existència de Déu, això correspon a la segona part del seu pensament amb la qual no hi estic d'acord.
ResponderEliminarResponent a les qüestions que planteja la Laia, crec que no podem limitar-nos tan sols a l'ús de la raó com a font de coneixement i veritat sino que s'ha de complementar amb l'empirisme i altres teories properes a la metafísica.
La meva opinió és que per trobar la veritat tampoc cal tenir fe en una divinitat, penso que al cap i la fi, la nostra existència al planeta dependrà de les nostres desicions i com evolucionem nosaltres tant a nivell col·lectiu com individual i al final d'aquest camí aquells que s'hagin interessat trobaràn la seva veritat, inclús pot ser que també sigui una veritat universal.
Marc Yáñez Gaya
Per trobar la veritat és imprescindible fer ús de la raó. Però la raó necessita complementar-se amb l'experiència. Una experiència sense raó és inútil, com si no hagi existit mai; al seu torn, una experiència acompanyada de raó reforça aquesta raó.
ResponderEliminarNomés és demostrable de forma universal o objectiva allò que percebem pels sentits. Diferent és, com en quasi tots els àmbits de la vida, les creences, intuïcions o idees que una persona té sense saber com les sap o sense possibilitat de ser comunicat. Aquest és el cas de l’existència de Déu. Si s'ha experimentat l'existència de Déu, pots buscar la veritat en ell; si no és així, és només una creença i mai et servirà com a guia per trobar la veritat objectiva, però sí que serà present en la teva realitat, ja que crec que són els nostres pensaments i accions, les pròpies persones, qui vivim i dictem la nostra realitat.
Caminem per aquesta realitat, la nostra realitat, sabem que pot haver una altra realitat superior a aquesta, una realitat vertadera, universal i objectiva però que és molt difícil d'assolir. No és impossible assolir la veritat universal, però sí ho és ser conscient que la has assolit.
Laia Toro
Per trobar la veritat estic d'acord amb tu Laia Toro que és necessari l'ús de la raó i tambè de l'experiència ja que és aquesta la que et guía i la que realment et fa conèixer les coses com realment són ( segons la meva opinió).
ResponderEliminarTenint en compte aquest aspecte, la metafísica molt poques vegades està lligada a l'experiència ( per no dir que jo no crec en que realment algú hagi pogut experimentar l'existència de Dèu o alguna cosa semblant)
per tant tenint aquesta idea com a base puc concloure que segons el que jo penso per arribar a la veritat no és necesària la metafísica sinò els teus pròpis coneixements i experiències , i per conseqüent l'ús de la raò.
Elena Raya