sábado, 30 de abril de 2011

John Stuart Mill

La filosofia de John Stuart Mill és una reelaboració de la tradició empirista i liberal anglesa, de l'utilitarisme i de l'esperit positivista.

Mill sosté la tesi que l'empirisme i una filosofia basada en la experiència obtenen millors resultats, amb vista a millorar la societat, que qualsevol altra.

El coneixement científic de les lleis empíriques que determinen la realitat humana i social és totalment compatible amb la intervenció de l'home en els afers socials i polítics i amb l'afirmació decidida de la llibertat humana individual. La llibertat de què s'ocupa és la llibertat de l'individu en societat, la d'acció, que s'exterioritza en llibertat de pensament, expressió, associació i l'exercici dels altres drets civils, però no aquella que suposa defensa i protecció de l'individu enfront dels abusos o opressió del poder -que se suposa que ja ha d'estar defensada en un estat democràtic-, sinó la que ofega la «tirania de la majoria», o de la massa, o de l'opinió dominant.

La cohesió moral que necessita una societat ha de provenir de la ètica. Mill proposa l'ètica del principi utilitarista, segons el qual la bondat d'una acció correspon a la major quantitat de felicitat del nombre més gran possible de persones, i on «felicitat» és presència de plaer i absència de dolor. A les idees de Bentham respecte d'això, hi afegeix Mill la de la qualitat del plaer. A l’egoisme ètic que suposa el principi utilitarista, contraposa Mill, com a contrapès, la reflexió que no hi ha felicitat pròpia sense la percepció de la felicitat dels altres. Representa això l'aportació de l’altruisme al principi utilitarista.


Laia Toro

3 comentarios:

  1. Mill, és en aquests moments, el filòsof més comprensible que he treballat fins ara, la seva teoria, basada en l'utilitarisme, en aconseguir que el major nombre de persones es vegin beneficiades per les decisions preses, per les nostres decisions de cada moment, ho trobo bastant elogiable. Tothom caldria que pensés així en els seus actes. També valoro molt la importància que donava Mill a l'educació, aquesta es converitiria en els fonaments d'una societat futura en la que els valors de les llibertats, igualtats, drets, etc. es veiessin realment aplicats, que aquests ideals del Renaixement no es quedessin aturats a les portes d'un grup minoritari de persones. És aquesta lluita per un canvi des de la base del coneixement, el que em fa tenir una perspectiva tant positiva vers aquest filòsof.

    ResponderEliminar
  2. Comparteixo la opinió que exposa la meva companya Laia Cruz pel que fa a la característica que dota a Mill com és una fàcil comprensió dels conceptes que vol expressar, entre ells : "major felicitat pel major nombre de persones". Aquesta característica és molt important a l'hora de plantejar aquest autor des de la perspectiva del sistema educatiu, i de retruc qui l'estudia, però faig esment a l'educació primerament perquè és positiu que Mill li doni tanta importància i la consideri suficientment rellevant com per veure-la com a motor de canvi, i en segon lloc perquè em sembla que l'error que segueix el sistema educatiu, és la manca d'ensenyament d'una individualitat que proposa Mill la qual hauria de dur-nos a una realització personal de cadascú i seguidament de tot l'entorn. No podem permetre que s'ens segueixi classificant com productes en estanteries de grans supermercats, cal despertar l'element que tots portem dins.
    Marc Yáñez Gaya

    ResponderEliminar
  3. Estic d'acord amb els dos i tambè penso que si tots pensesim una mica com Mill en el major bè per el major nombre de persones i sobretot els polítics ( que moltes vegades es deixen endur per interessos personals del partit) hi hauria una societat millor en àmbits com per exemple el que diuen els meus companys que és l'educació.

    Sería una societat on es valorès les llibertats i els drets per sobre de moltes altres coses.

    Elena Raya

    ResponderEliminar